Semasa pandemik Covid-19, terutamanya dengan varian Omicron yang merebak dengan sangat cepat, ia memerlukan kekuatan badan yang cukup baik terutama bagi kanak-kanak. Tetapi malangnya ramai diantara kita yang mengambil beberapa makanan dan minuman yang sebenarnya boleh menurunkan sistem imuniti badan.
Selepas dijangkiti Covid-19, penting bagi kita untuk mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat untuk kembali pulih dengan cepat. Salah satunya adalah dengan menyesuaikan pengambilan pemakanan harian. Penting juga untuk kita ambil tahu jenis makanan yang baik dan boleh dimakan serta makanan yang perlu dielakkan supaya gejala Covid-19 tidak menjadi lebih teruk. Ini kerana jenis makanan tertentu boleh memburukkan gejala dan proses penyembuhan juga akan mengambil masa yang lebih lama.
Jadi, apakah makanan yang tidak boleh dimakan sepanjang anda dijangkiti Covid-19? Jom kita tengok!
1. Makanan Yang Dibungkus
Apabila anda sakit, anda pastinya akan berasa seperti tidak cukup tenaga untuk memasak, maka akan timbul keinginan untuk makan makanan yang sedia dibungkus. Berhati-hati! Sebaiknya perlu dielakkan kerana makanan yang dibungkus biasanya mengandungi bahan pengawet, natrium, bahan ketagihan dan gula tambahan. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan keradangan yang dapat memberi kesan kepada sistem imun badan. Ini juga boleh menyebabkan viurus penyebab penyakit menjadi lebih mudah untuk diserang.
2. Daging Merah
Daging merah mengandungi kandungan lemak tepu yang sangat tinggi dan boleh meningkatkan risiko keradangan. Orang yang dijangkiti Covid-19 dinasihatkan untuk mengelakkan dari mengambil daging merah secara berlebihan kerana jika dimakan secara berlebihan, ia boleh menyebabkan pengumpulan lemak tepu dalam badan.
3. Makanan Bergoreng
Selain daging merah, makanan bergoreng juga mengandungi banyak lemak. Jika diambil secara berlebihan, jenis makanan ini akan mengganggu sistem imun badan. Ini akan melambatkan lagi proses pemulihan daripada Covid-19. Bukan itu sahaja, tabiat makan makanan bergoreng juga boleh mencetuskan peningkatan paras kolesterol jahat atau juga dipanggil LDL. Ini boleh meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.
4. Minuman Manis
Orang yang dijangkiti Covid-19 bukan sahaja perlu mengelakkan pengambilan garam dan lemak, tetapi juga gula. Salah satu jenis pengambilan minuman yang perlu dielakkan ialah minuman manis. Dalam satu hidangan minuman manis, terdapat gula tambahan yang boleh menyebabkan keradangan dalam badan. Selain itu, elakkan juga minuman ringan yang boleh memberi kesan yang sama.
5. Makanan Pedas
Pesakit Covid-19 perlu elakkan dari mengambil makanan yang terlalu pedas. Ini kerana bahan yang digunakan boleh merengsakan tekak. Ini kemudiannya boleh memburukkan lagi batuk yang merupakan salah satu gejala jangkitan virus Covid-19.
6. Minuman Beralkohol
Walaupun tanpa dijangkiti Covid-19, pengambilan minuman beralkohol harus dielakkan atau dihadkan. Walau bagaimanapun, pada pesakit Covid-19, mengambil minuman beralkohol ini dikatakan boleh mencetuskan keradangan dalam badan. Bukan itu sahaja, minuman beralkohol juga boleh menyebabkan ubat-ubatan yang diambil menjadi tidak berkesan. Jika itu berlaku, proses penyembuhan akan mengambil masa yang lebih lama.
Disamping mengelakkan makanan yang kami senaraikan di atas, adalah dinasihatkan untuk mengambil multi vitamin atau vitamin tambahan. Ini dapat membantu mengekalkan dan meningkatkan sistem imuniti badan.
#kitajagakita
Jangan lupa langgani saluran Instagram, Facebook dan Telegram Murai.MY untuk berita hiburan terkini.