Apabila disediakan dengan betul, chia seed boleh meningkatkan kesihatan pencernaan kamu, meningkatkan metabolisme dan menggalakkan penurunan berat badan.
Satu sebab utama orang makan chia seed adalah kerana ia sangat berkhasiat.
Chia see kaya dengan serat, protein, asid lemak omega-3, antioksidan dan mikronutrien. Ia boleh membantu penurunan berat badan dan membantu mengurangkan keradangan, kolesterol darah dan trigliserida.
Dipetik dari The Health Site, penyelidikan juga menunjukkan bahawa chia seed boleh menggalakkan kesihatan jantung, membantu merawat diabetes, mencegah penuaan pramatang, mempunyai keupayaan untuk kanser serviks dan payudara, dan menguatkan tulang.
Tapi berbalik pada persoalan di atas, kalau kita mengambilnya setiap hari untuk sarapan. Ada sebarang kesan sampingan yang berlaku pada kesihatan?
Alasan #1
Chia seed adalah sumber serat yang baik. Walaubagaimanapun, terlalu banyak serat boleh menyebabkan masalah bagi sesetengah orang. Menurut Healthline, pengambilan serat yang berlebihan boleh menyebabkan masalah seperti sakit perut, sembelit, cirit-birit, kembung perut dan gas.
Alasan #2
Walaupun ia selamat untuk kebanyakan orang, chia seed boleh menyebabkan peningkatan risiko tercekik. Chia seed mempunyai potensi untuk menjadi tidak selamat, kerana ia mudah membengkak dan tersangkut di kerongkong.
Sentiasa pastikan kamu merendam chia seed selama sekurang-kurangnya 5-10 minit sebelum kamu memakannya. Mereka yang mengalami kesukaran menelan mungkin perlu lebih berhati-hati apabila memakannya.
Alasan #3
Sesetengah orang mungkin mengalami reaksi alahan selepas makan chia seed, walaupun ini jarang berlaku. Gejala alahan makanan mungkin termasuk muntah, cirit-birit dan gatal-gatal pada bibir atau lidah.
Dalam kes yang teruk, alahan makanan malah boleh menyebabkan anaphylaxis, keadaan yang mengancam nyawa yang menyebabkan kesukaran bernafas dan sesak di tekak dan dada.
Alasan #4
Beberapa kajian menunjukkan bahawa chia seed boleh menurunkan paras gula darah dengan ketara. Ini mungkin disebabkan oleh jumlah serat yang tinggi dalam chia seed, yang melambatkan penyerapan gula dalam darah dan boleh menurunkan paras gula dalam darah.
Dalam kebanyakan kes, makan chia seed dalam kuantiti yang sederhana boleh membantu penghidap diabetes mengekalkan paras gula dalam darah mereka.
Kesimpulannya, chia seed sangat berkhasiat dan boleh menjadi tambahan diet yang sihat untuk kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, kesederhanaan adalah kunci, kerana makan terlalu banyak boleh menyebabkan kesan sampingan.
Jangan lupa langgani saluran Instagram, Facebook dan Telegram Murai.MY untuk berita hiburan terkini.