“Who is the next James Bond?” 

Persoalan itulah yang kini meniti di bibir peminat filem blockbuster terunggul, James Bond apabila hero nya sebelum ini, Daniel Craig telah disahkan tidak akan muncul untuk filem James Bond yang seterusnya. Terdahulu, selain Daniel antara pelakon-pelakon yang pernah memegang watak ini adalah Pierce Brosnan, Sean Connery dan ramai lagi sejak mula ditayangkan pada tahun 1962.

IKLAN

Henry Golding Sebagai James Bond? 

Terbaru, kecoh di media sosial apabila terdapat khabar angin yang mengatakan bintang Crazy Rich Asians,Henry Golding disebut-sebut sebagai pengganti Daniel Craig dalam edisi terbaharu filem James Bond akan datang. Spekulasi itu bermula apabila nama Henry mula menjadi sebutan ramai sebagai calon yang sesuai untuk menjadi agent Bond selepas nama Idris Elba dan Tom Hardy disingkirkan dari senarai pilihan ramai.

Seperti menguatkan spekulasi itu, Henry sempat ‘diterjah’ oleh wartawan antarabangsa di lapangan terbang LAX, Los Angeles. Ketika ditanya mengenai dakwaan namanya disenarai pendek sebagai calon untuk memegang watak utama filem tersebut, Henry hanya tersenyum lebar! Adakah benar dakwaan tersebut?

Hangat Dibincangkan Di Seluruh Dunia 

Pemilihan aktor yang berasal dari Sarawak itu sebagai James Bond turut hangat dibincangkan oleh peminat dan wartawan seluruh dunia. Mereka tidak menolak sekiranya Henry merupakan calon yang sesuai kerana tahun 2019 menyaksikan bebgitu ramai bintang Asia menjadi perhatian di pentas Hollywood.

Malah ketika sibuk mempromosikan filem Crazy Rich Asians di Hollywood, nama Henry juga disebut oleh pengacara terkenal Hollywood, Jimmy Fallon ketika aktor tampan itu diwawancara dalam program Jimmy, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Dalam rancangan itu, Fallon berseloroh secara spontan mencadangkan pelakon berdarah Inggeris-Iban itu sebagai James Bond yang akan datang.

“Saya mahu katakan inilah James Bond yang akan datang,”

Ulangi Sejarah Tan Sri Michelle Yeoh 

Malah tidak hairan jika Henry dipilih kerana sebelum ini, Tan Sri Michelle Yeoh pernah menjadi ‘heroin’ filem itu menerusi Tomorrow Never Dies yang diterbitkan pada 1997.

Meskipun begitu, seperti yang dijangka terdapat segelintir pihak yang menganggap Henry bukanlah calon yang sesuai memandangkan aktor itu bukanlah orang Inggeri asli. Mungkinkah Henry akan mengulangi sejarah Michelle? Jika Ya, sudah pasti ianya perkhabaran yang cukup gembira buat peminat di seluruh Asia, terutamanya di Malaysia!

IKLAN