Valak, iblis berkostum biarawati, telah menghantui para peminat filem seram sejak muncul dalam The Conjuring 2 yang berjaya mencapai kejayaan yang besar.

Kejayaan filem The Conjuring, tekah terhasilnya sejumlah sekuel dan spinoff. Salah satunya adalah The Nun yang menampiljan kisah Valak di masa lalu.

Meskipun mendapat kritikan bertubi-tubi, The Nun ternyata telah meraih pendapatan besar, sehingga mencapai US$ 365 juta. Jadi tidak hairanlah penerbit filem ini merancang untuk membuat sekuel The Nun.

IKLAN

Pada awal April lalu, penerbit The Nun 2, Peter Safran, telah mengesahkan bahawa mereka sedang dalam proses persiapan untuk filem ini.

The Nun 2 juga telah mendapatkan penulis naskah baru. Dipetik dari Deadline, New Line, syarikat produksi filem ini, mengumumkan bahawa mereka memberi kepercayaan kepada Akela Cooper sebagai penulis naskah.

Akela Cooper adalah seorang penulis naskah dan penerbit yang telah bekerja dalam siri Netflix, Luke Cage, American Horror Story: Roanoke dan filem bertema 80-an yang bergenre slasher, Hell Fest.

Akela Cooper

Cooper akan menjadi penulis naskah wanita pertama dalam The Conjuring Universe.

Belum diketahui samaada adakah Valak akan kembali pada The Nun 2. Walaupun begitu, The Nun 2 patut ditunggu karena kehadiran penulis naskah perempuan bakal menghadirkan sudut pandang baru untuk The Conjuring Universe ini.