Selepas kematian Sulli, semakin ramai netizen yang menyuarakan pandangan yang berkaitan dengan keputusan artis di bawah jagaan SM Entertainment ini untuk menamatkan hidupnya.

Dipetik dari Koreaboo, seorang profesor dalam bidang psikologi bernama Kwon Young Chan, memberikan pendapatnya mengenai komen jahat yang diterima oleh Sulli. Beliau adalah orang Korea pertama yang mendapat gelaran doktor dalam psikologi selebriti.

IKLAN

Komen negatif diterima oleh Sulli

Seperti yang diketahui, pembuli siber yang menyerang Sulli menjadi salah satu faktor keputusannya untuk membunuh diri. Profesor Kwon berkongsi pendapatnya mengenai komen dengan niat jahat dan menjelaskan bagaimana ini memberi kesan kepada kesihatan mental selebriti, sekalipun artis yang sudah berpengalaman.

“Mustahil bagi Sulli untuk tidak boleh menangani komen yang berniat jahat kerana dia mempunyai pengalaman bertahun-tahun sebagai seorang selebriti. Tetapi pada pendapat saya, ia masih berbahaya kerana komen jahat boleh membuat seseorang marah dan tenggelam dalam emosi mereka sendiri, “kata Professor Kwon

Sulli Jadi Pengacara/ Hos JTBC The Night of Hate Comments

View this post on Instagram

🍀🌦가을? 겨울안돼..

A post shared by 설리가진리 (Sulli) (@jelly_jilli) on

Sulli atau nama sebenarnya Choi Jin Ri, merupakan salah seorang hos tetap dalam rancangan terbitan JTBC bertajuk The Night of Hate Comments. Program ini dibuat untuk membincangkan komen negatif yang diterima oleh hos, termasuk Sulli.

Dalam temu bualnya, Profesor Kwon juga menyebut bahawa penampilan Sulli pada acara itu adalah keputusan yang berbahaya. Walaupun tujuan itu baik, konsep Program Komen Hate Comments tidak sesuai dengan keperibadian penyanyi Goblin ini.

“Hasrat dan tujuan program (The Night of Hate Comments) adalah baik, tetapi tidak sesuai dengan keperibadian dan kecenderungan Sulli. Beliau telah berkali-kali mengaku di TV bahawa dia adalah jenis orang yang boleh merasa stres kerana masalah yang dihadapi oleh orang lain, “katanya.

Tekanan yang dirasakan Sulli sejak menjadi seorang pelakon cilik

Di samping itu, Profesor Kwon juga menekankan bahawa keadaan psikologi Sulli salah satu hal yang menjadi punca. Ini kerana dia telah terlibat dunia hiburan sejak zaman kanak-kanak. Wanita yang lahir di Busan, Korea Selatan itu memulakan kerjaya sebagai aktres pada tahun 2005, ketika berumur 11 tahun. Sebelum akhirnya debut semula sebagai idola Kpop bersama (x) pada tahun 2009.

Sulli terlalu sibuk dengan semua kerja sejak zaman kanak-kanak, Profesor Kwon percaya bahawa Sully tidak mempunyai masa untuk memberi perhatian kepada kesihatan mindanya dan jiwa. Oleh itu dia cenderung menjadi lebih ekspresif dan mahu melakukan segala-galanya tanpa memikirkan akibat yang akan diterima.

IKLAN

“Dia tidak mempunyai masa untuk menjaga diri dalamannya. Apabila anda telah berkorban banyak sejak kecil dan mencapai tahap tertentu, biasanya orang itu mempunyai keinginan untuk melakukan apa sahaja yang dia mahu. Oleh itu, tingkah laku dan kata-kata yang ditunjukkan oleh Sulli terhadap media sosial dan rancangan televisyen merupakan cerminan tentang apa yang selama ini dia inginkan dan lakukan,” kata sang Profesor.