Satu demi satu nama selebriti Hollywood dijangkiti virus COVID-19. Selepas Hollywood, Kanika Kapoor menjadi artis Bollywood pertama yang disahkan dijangkiti virus COVID-19. Kanika positif untuk Covid-19 sejurus selepas kembali dari London, England.

Dipetik dari Hindustimes, dikhabarkan bahawa Kanika menyembunyikan sejarah perjalanannya dari lapangan terbang ketika mendarat di India. Malah dia dituduh bersembunyi di tandas untuk mengelak dari diperiksa oleh pihak berkuasa.

IKLAN

Susulan dari tuduhan ini, Kanika dalam sebuah kenyataan dia menolak sekeras-kerasnya.

“Ini khabar angin yang bodoh di mana ada dakwaan saya sembunyikan di tandas untuk mengelak proses pengimbasan. Beritahu saya, bagaimana mungkin seseorang melangkau pemeriksaan di imigresen ketika tiba di penerbangan antarabangsa?

“Saya telah diimbas dengan betul di lapangan terbang Mumbai dan mengisi semua borang di lapangan terbang,” kata Kanika, kepada Hindustan Times.

Kanika mengesahkan secara positif COVID19 pada hari Jumaat, 20 Mac, 2020. Menurut beliau, dia gejala hanya muncul empat hari sebelum dia dinyatakan positif.

“Empat hari yang lalu, saya terasa sejuk, saya menjalani ujian dan ternyata saya positif Covid-19,” katanya

“Sepuluh hari yang lalu, saya telah diperiksa di lapangan terbang sebagai prosedur yang betul apabila saya pulang. Gejala hanya dilihat empat hari lalu,” katanya.

Kanika menjalankan kuarantin secara bebas. Beliau juga mengingatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati, menjaga kesihatan mereka, dan menjalankan ujian apabila mereka merasa sakit.

“Saya rasa baik, seperti demam dan selesema biasa, tetapi kita perlu menjadi komuniti yang mempunyai otak pada masa ini dan berfikir tentang orang-orang di sekeliling kita,” katanya.