Sejak beberapa hari yang lalu, industri hiburan kecoh seketika apabila terdapat perbalahan dikalangan selebriti tanah air mengenai keperluan bantuan khusus buat pendapatan mereka yang terjejas akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan sejak dua minggu yang lalu.

Pengarah Tampil Bagi Nasihat 

Sebagai selebriti yang lebih senior dan pengalaman, pengarah Mamat Khalid dan Aziz M.Osman tampil bersuara dan memberikan nasihat.

Menurut Mamat, dia menempelak sikap segelintir selebriti yang selama ini gemar berkongsi gaya hidup mewah serta barangan berjenama di media sosial mereka.

Justeru itu, netizen kini mula mengecam yang mana tindakan selebriti  sebelum ini akhirnya memakan diri walaupun niat hanya sekadar berkongsi.

Mamat Harap Jadikan Sebagai Pengajaran 

View this post on Instagram

kesian abg tgk adik2 kena kecam bagai nak kiamat sbb nak menyuarakan tolong bantu pada yg tiada upaya melawan kengkangan waktu2 darurat sekarang ini. niat baik disalah ertikan. hanya kerana tiada mahu membaca penuh sesuatu artikel. kehidupan awak yg mereka riuhkan pula! apa yg dapat dipelajari adalah betapa pendam nya kesumat manusia menyimpan hasad yg menebal dgn kejayaan awak. komen mereka mmg membuat kita sedar siapa diri mereka sebenarnya. awak nothing dlm kehidupan mereka. tidak kenal tidak lawak suara sumbang dan sampai ada yg mengaku tak pernah tgk rancangan awak sbb lebih peka pada siaran obersi. yang awak pun satu tayang semuanya pada sosial media dgn ungkapan bukan riak sekadar berkongsi! kongsi apa? boleh deme pinjam kereta yg hadiah pada emak tu ke? buat amal pun digalakkan berahsia inikan pula kerja2 membeli kasut atau beg tangan mewah. sekarang kita sudah sedar kita yg hendak org perhatikan lifestyle kita dan bukan semuanya approve dgn gaya awak itu. malah menimbunkan lagi rasa gusar yg terpaksa dipendam. sekali peluang terbit terbenam lah awak dgn hakikat rasa resah hati mereka yg berbisa. abg ok… abg ok je sbb susah mula faham nikmat bersosial media ni. nikmat jahanam.

A post shared by Mamat Khalid (@khalidmamat) on

IKLAN

Malah, pengarah Rock 4 : Rockers Never Dai ini turut membandingkan amal jariah yang dilakukan secara berahsia dengan sikap yang menunjuk-nunjuk membeli barangan mewah.Biarpun begitu, Mamat berharap agar mereka menjadikan insiden ini sebagai satu pengajaran.

Aziz Titip Pesanan Ringkas 

Bagi Aziz pula, dia menitipkan satu pesanan ringkas menerusi laman Twitter nya semalam.

Pesan Aziz buat semua penggiat industri, ini bukanlah masa yang sesuai untuk mengeluarkan sebarang kenyataan selain mengharapkan agar mereka semua dapat bersabar.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry