Peminat Salman Khan sebaiknya tidak membaca artikeL ini. Takut kena kecam! Manakan tidak, Salman Khan terkenal sebagai salah satu selebriti terkuat di Bollywood.

Untuk info, bapa Salman merupaka penulis skrip terkenal iaitu Salim Khan. Salman juga mempunyai ibu tiri bernama Helen yang juga artis terkenal pada zamannya. Dia juga aktif menolong orang lain melalui badan amal, Being Human Foundation, yang didirikannya pada tahun 2007.

Tapi ada sisi buruk di sebalik sikap dermawannya, aktor 54 tahun ini memiliki sifat yang berubah-ubah. Dia khabarnya kerap mensabotaj karier anak seni mahupun aktor Bollywood yang tidak disukainya. Di bawah ini, Murai MY merangkum delapan selebriti yang kariernya dikatakan hancur setelah bertengkar dengan Salman Khan yang dipetik dari Postoast.

IKLAN
7
Via DailyO

Vivek Oberoi

Vivek Oberoi didakwa mempunyai hubungan sulit dengan Aishwarya Rai ketika menjalani penggambaran filem Kyun Ho Gaya Na (2004). Ini telah membuatkan Salman Khan, bekas kekasih Aishwarya, tidak dapat diterima. Vivek Oberoi pernah mengatakan bahawa dia diugut oleh Salman.

Dia bahkan mengadakan sidang media untuk berkongsi penderitaannya. Tetapi itu tidak menghidupkan kariernya. Nama Vivek Oberoi kini nampaknya hilang.

6
Via dnaindia

Anurag Kashyap

Pengarah filem Bollywood Anurag Kashyap juga pernah mengalami masalah dengan Salman Khan. Dia seharusnya menjadi pengarah untuk produksi filem Tere Naam (2003). Tetapi dia menolak Salman sebagai watak utama.

Menurut beberapa laporan, produser itu memarahi Anurag setelah dia menyuruh Salman Khan menumbuhkan bulu di dadanya kerana watak. Akhirnya kedudukan Anurag Kashyap digantikan oleh pengarah, Satish Kaushik.

Bukan hanya Anurag, adiknya Abhinav Kashyap juga mempunyai masalah dengan Salman. Melalui media sosialnya, Abhinav mengatakan bahawa kariernya disabotaj oleh Salman.

Abhinav juga mengatakan bahawa adik Salman, Arbaaz Khan berusaha mengawal kariernya dan merebut projek filemnya. Kes itu membuatkan keluarga Salman Khan mengambil tindakan undang-undang kerana memfitnah.

5

Arijit Singh

Arijit Singh adalah penyanyi sensasi yang hampir menyanyikan lagu dalam semua filem Bollywood. Pada tahun 2014, Arijit bertengkar dengan Salman Khan. Kejadian ini berlaku ketika Arijit Singh hendak menerima anugerah di Star Guild Awards yang diberikan oleh Salman.

Tetapi pada masa itu, Arijit kelihatan mengantuk. Salman juga bergurau, ‘Kamu tidur?’ dan Arijit menjawab ‘Adakah anda juga tidur?’.

Seperti diketahui, Salman Khan memang memiliki wajah yang kelihatan mengantuk. Inilah yang membuatnya tersinggung. Arijit kemudian diusir dari filem Salman berjudul Sultan (2016), di mana dia sepatutnya menyanyikan Jag Ghoomeya.

Arijit Singh kemudian memuat naik permintaan maaf dan menjelaskan semuanya melalui akaun Facebooknya, tetapi malangnya Salman tidak memaafkan Arijit Singh.

IKLAN
4

Renuka Shahane

Renuka Shahane pernah menyiarkan tulisan berjela yang mengkritik keputusan mahkamah dalam membebaskan Salman Khan mengenai kes memburu binatang hampir pupus.

Renuka juga mengaitkan keputusan itu dengan status Salman sebagai pelakon terkenal. Sejak itu, hubungan Renuka Shahane dan Salman Khan juga putus.

3
Via indianexpress

Zubair Khan

Zubair Khan, kontestan Big Boss 11 di tahun 2017 ini pernah ada masalah dengan Salman Khan. Zubair diduga telah melakukan pelecehan pada seorang kontestan wanita dalam salah satu episod.

Salman yang marah meminta Zubair Khan untuk meninggalkan pertunjukkan. Tapi Zubair justru berkata di depan umum kalau dirinya bukan Vivek Oberoi yang boleh kehilangan pekerjaan kerana Salman Khan. Sejak kejadian itu, Salman Khan dan Zubair Khan tidak pernah lagi bersemuka.

2
Via emirates247

Ranbir Kapoor

Salman Khan dan Ranbir Kapoor pernah bertengkar kerana Katrina Kaif. Diketahui, Ranbir mula bercinta dengan Katrina yang merupakan bekas kekasih Salman Khan sejak menjalani penggambaran filem Ajab Prem Ki Ghazab Kahani (2009). Kejadian ini menjengkelkan Salman Khan. Sebelum itu, Salman Khan juga pernah menampar Ranbir Kapoor ketika berada di sebuah kelab. Sejak itu, Salman dan Ranbir tidak pernah berkawan lagi.

1

Sona Mohapatra

Sona Mohapatra sangat lantang dalam mengkritik sifat Salman Khan yang dianggap menjelikkan. Semasa mempromosikan filem Sultan (2016), Salman pernah membuat komen mengenai wanita yang aneh. Sona adalah salah satu selebriti yang mengkritiknya.