Sejak 2000 tahun lalu, asparagus atau nama saintifiknya Asparagus Officinalis telah berada dalam dunia kulinari. Namun begitu, tidak ramai yang gemar untuk makan asparagus dek kerana bau dan rasanya yang kurang menyelerakan. Tetapi jika anda tahu akan kebaikan yang mampu diberikan oleh asparagus, sudah pasti anda akan suka makan sayuran ini yang berasal dari kawasan Timur Mediterranean.

Terdapat pelbagai spesis asparagus yang berbeza-beza. Spesis Asparagus Officinalis adalah spesis yang boleh dimakan. Manakala spesis lain seperti Asparagus Racemosus yang banyak didapati di India dan Himalaya, kebiasaannya digunakan untuk tujuan perubatan ayurveda.

Asparagus tergolong dalam keluarga Lily. Pucuk asparagus yang tumbuh daripada bahagian sulur asparagus yang ditanam kira-kira satu kaki dalam kawasan tanah berpasir. Di kawasan suhu yang sederhana, sayuran ini tidak akan mengeluarkan sulur pada musim sejuk sebaliknya sulur akan keluar hanya pada musim bunga dan musim gugur.

IKLAN

Sulur inilah yang dipungut dan dijadikan sayuran. Di Malaysia, tanaman asparagus akan mengeluarkan  sulur sepanjang tahun. Sulur-sulur yang tidak dipungut akan membesar dan mengeluarkan daun.

Mari kita lihat beberapa kaedah memasak asparagus serta senarai akan manfaat dan khasiat yang boleh didapati daripada asparagus.

Kaedah Memasak Yang Sesuai

via saborencristal.com

Nilai pemakanan dan khasiat asparagus amat banyak. Rebus terlebih dahulu asparagus selama tiga hingga empat minit bagi memastikan dan mengekalkan segala manfaat dan kandungan zat didalamnya agar tidak hilang. Kaedah masakan yang amat popular adalah saute atau menggoreng makanan dengan cepat dalam minyak atau sedikit lemak panas di atas api bersuhu tinggi. Ia mampu memberikan rasa yang sedap dan kaedah ini boleh menahan penyejatan zat. Jika anda mahu memotong asparagus ke bentuk yang lebih kecil, cara terbaik adalah memotongnya hanya selepas dimasak. Asparagus boleh dihidang semasa panas atau sejuk.

Zat Atau Nilai Pemakanan Yang Tinggi

via anakbapak.com

Dikatakan asparagus mempunyai nilai pemakanan yang agak tinggi kerana ia banyak mengandungi vitamin seperti vitamin A, B1, B2 dan B6. Ia juga mengandungi zat-zat galian seperti kalsium dan besi, tinggi asid folik dan sumber terbaik kalium dan juga serat. Asparagus yang segar mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus protein, gula dan selulosa.

Asparagus tidak mengandungi lemak, kolesterol dan rendah sodium (garam). Banyak kebaikan yang dapat diperolehi jika memakan asparagus.

Baik Untuk Masalah Urinari

via blogspot.com

Semenjak dahulu lagi, asparagus memang sudah terkenal berikutan dengan sifat-sifat diuretik, laksatif dan penulenan. Ia mengandungi bahan-bahan asli seperti asparagina yang menjadikan ia ramuan pilihan untuk masalah saluran urinari dan untuk melawaskan kencing. Ia dikatakan mampu digunakan dalam rawatan Urea, Asid Urik dan Urinari yang tersumbat. Asparagina atau asid aspartik adalah salah satu asid amino semulajadi yang ditemui dalam makanan.

Menggalakkan Pencernaan

via wanita22.com

Asparagus dikatakan mempunyai tindakan baik untuk buah pinggang, kelenjar adrenal dan pundi. Asparagus juga dikatakan mengandungi serat yang boleh memudahkan pergerakan dalam usus dan menggalakkan pencernaan. Kesan lembutnya pada fungsi usus boleh membantu mengurangkan kecendurangan daripada sembelit tanpa merengsakan usus membran mukus.

Zat Besi Yang Baik Untuk Penambahan Darah

via myrightspot.com

Asparagus juga dikatakan mengandungi zat besi yang amat baik untuk menentang anemia. Ia juga mengandungi jus yang amat kuat untuk penulenan darah. Asparagus mampu membantu mengatur peredaran darah dan juga menggalakkan saliran dalam hati. Ia dikatakan mampu memperbaiki sistem kardiovaskular dengan memperkuatkan fungsi hati dan kapilari tubuh serta mampu memperbaiki aliran darah.

Afrodisiak Semula Jadi

via operaqqlounge.com

Sayuran ini adalah afrodisiak semula jadi kerana terkandungnya vitamin B6 dan folat. Ia mampu meransang rasa ghairah. Ditambah pula dengan vitamin E yang terdapat di dalam asparagus juga dikatakan mampu meransang hormon seksual manusia.

Dapat Menguatkan Tulang

vai rsaude.com.br

Asparagus merupakan sumber terbaik vitamin K. Vitamin K ini adalah vitamin yang baik untuk membantu tubuh bagi menghentikan pendarahan akibat luka. Vitamin K juga baik untuk kesihatan tulang kerana ia mampu membantu tubuh untuk menyerap kalsium yang baik.

Memperbaiki Mood

via salud180.com

Asparagus penuh dengan folat, iaitu sejenis vitamin B yang mampu menaikan semangat dan mengelakkan rasa rengsa. Sayuran ini juga dikatakan mengandungi tritophan yang tinggi. Tritophan adalah sejenis asid amino yang dikatakan mampu memperbaiki dan mengubah mood manusia menjadi lebih baik, ceria dan cerdas.

Jadi untuk anda yang tidak gemar makan asparagus, inilah masa yang sesuai untuk anda mencubanya kerana terlalu banyak khasiat dan kebaikan sayuran ini.

IKLAN