Penumpang pesawat Malaysia Airlines dalam perjalanan dari London ke Kuala Lumpur tidak dapat menuju ke destinasi mereka. Namun punca mengapa pesawat itu dibatalkan selepas lebih 4 jam menunggu masih tidak diketahui. Pengalaman ini telah dikongsikan oleh Dato’ Fazley Yaakob menerusi Instagramnya.

Syarikat penerbangan negara itu menyalahkan isu teknikal yang memerlukan juruteranya menjalankan pemeriksaan menyeluruh ke atas pesawat berkenaan bagi membolehkannya ia mendapat kelulusan untuk terbang.

“Wow.. @malaysiaairlines , we waited for almost 4 hours until we were finally told the flight from London to Kuala Lumpur was CANCELLED. Bila ditanya pada crew dan ground staff, takde sorang pun tahu what’s going on. Bila ditanya, “Delay ke?” hanya dijawab “Agaknya, kami pun tak sure, ada masalah teknikal yang besar!”

Fazley yang agak bingung dengan kejadian ini turut merasakan sesuatu yang agak ngeri dan bimbang memandangkan dia membawa isteri dan anaknya iaitu Ahmad Fariedz Shah yang lebih mesra disapa Payish.

IKLAN

“Saya mundar-mandir berdekatan dengan ground staff, ada mat salleh cakap “They can’t seem to solve the problem!” Haih, ngeri pun ada. Yelah, saya pulak bawak #Piyash dan @azrene_ahmad dengan saya”

Dalam perkembangan lain, Fazley turut memberitahu pihak penerbangan ada sediakan hotel namun masih belum ada khabar berita dari mana-mana wakil syarikat penerbangan tersebut.

“Apa pun, pihak MAS sediakan hotel, cuma kami masih belum ada khabar berita dari mana2 wakil MAS atau pun berjumpa dengan wakil mereka”- katanya

Kejadian seumpama ini telah mengundang kemarahan penumpang lagi-lagi jika ada yang mengejar masa untuk menziarah keluarga yang sedang nazak di tanahair.

“Ramai juga penumpang2 yang marah2 dan panik sebab ada yang akan tertinggal connecting flight dan ada yang rush untuk menziarah keluarga yang sedang nazak. Tapi apa pun, sebaik2 kita merancang, Allah lebih hebat merancang untuk kebaikan kita.”

Rata-rata netizen mendoakan supaya perjalanan Fazley dan sekeluarga selamat dan semuanya dalam lindungan Allah. Siapa yang tak cemas kalau pesawat buat hal lagi-lagi jika melibatkan perjalanan yang mengambil masa berjam-jam lamanya di udara.

IKLAN