Sebelum ini, ramai sedia maklum bahawa pelakon cilik, Puteri Balqis menderita penyakit kanser selepas menyepi buat seketika. Lebih mengejutkan, dia pernah berkongsi sedutan video yang menunjukan dia muntah darah dan komplikasi tersebut turut berlarutan sehingga ke hari ini.

Tiada Penyakit Kanser 

Selepas tularnya kisah mengenai Pelakon Wanita Terbaik Drama Anugerah Skrin 2014 baru-baru ini menerusi rancangan Bersamamu, Pakar Pediatrik dan Neonatologi, Pusat Pakar Swasta Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dr Masri Muhamed telah mengesahkan penyakit yang dihidapi oleh Balqis bukanlah kanser seperti yang didakwa.

Dalam laporan Harian Metro itu, menurut Dr Masri dia telah menjalankan beberapa ujian termasuklah ujian darah untuk mengenal pasti penyakit sebenar. Namun sehingga kini penyakit tersebut masih tidak dapat dikenalpasti. Sebagai info, sejak disahkan sakit sekitar 2018 Balqis turut mengalami asma yang kronik. Bagaimanapun ramai netizen bersyukur kerana kanak-kanak berbakat besar ini bebas dari penyakit kanser.

“Apabila saya jalankan segala ujian klinikal, saya tak dapat berikan satu kesimpulan apa masalahnya. Jadi, saya teruskan dengan pelbagai ujian darah kerana dia kelihatan sangat pucat.

Saya tengok kandungan hemoglobin dalam darahnnya sangat rendah, jadi saya jalankan ujian lain untuk fungsi hati dan buah pinggang. Selepas semua kajian dilakukan, saya mendapati dia tidak menghidap kanser, tetapi masalah berlainan”

Dalam perkembangan lain, pengarah tersohor Datuk A Aida ingin membantu Balqis dengan menawarkannya berlakon dalam sebuah telefilem terbitannya, Tiada Galang Ganti yang akan ditayangkan di slot Cerekarama di TV3. Malah telefilem tersebut di bawah arahan Along Kamaludin kini sedang dalam penggambaran.