Kes perceraian di kalangan selebriti sentiasa menjadi topik perbincangan orang ramai, lagi-lagi di Malaysia, isu beginilah yang sentiasa di ‘google’.

Walaupun setiap pasangan suami isteri sudah berjanji untuk menjadi setia hingga akhir hayat, walaubagaimanapun beberapa pasangan artis di Malaysia ini akhirnya tidak mampu mengotakan janji tersebut.

Pada tahun 2019, ramai selebriti memutuskan untuk menamatkan perkahwinan mereka. Murai MY telah menyediakan sedikit bingkisan mengenai 12 pasangan artis yang bercerai di 2019.

12Jue Aziz & Bayu Pramana Putra Achmal

Pelakon Jue Aziz atau nama sebenarnya Zuliana Abdul Aziz agak senyap dalam dunia lakonan selepas berkahwin dengan pemuzik Indonesia, Bayu Pramana Putra Achmal. Jue dan Bayu telah mendirikan rumah tangga pada 9 Mac 2014 dan tidak dikurniakan cahaya mata.

Pelakon ini telah mengakui bahawa dia sudah berpisah dengan suaminya namun tidak mendedahkan secara terperinci mengenai tarikh sebenar perceraian mereka.

IKLAN

11Vanida Imran & Rashidi Ishak

Selepas 17 tahun perkahwinan, Vanida Imran dan Rashidi Ishak bersetuju untuk bercerai. Walaupun mereka jarang sekali dilanda gosip liar, menurut Shidi, dia terpaksa merahsiakan berita itu selama ini kerana ingin menjaga privasi dan kehormatan keluarga kedua-dua belah pihak. Kedua-dua mereka secara rasmi bercerai pada 9 Ogos tahun lalu dan kini masih dalam hubungan baik.

10Aliff Aziz & Bella Astillah

Perceraian Aliff Aziz dengan Bella Astillah pernah menjadi berita hangat suatu ketika dahulu. Aliff dikatakan curang buat kali ketiga dan kemudian berlakunya pergolakan dalam rumah tangga mereka.

Menurut Bella, keputusan memohon perceraian ini dibuat selepas memikirkan perihal keluarganya. Perkahwinan mereka secara rasmi berakhir pada 16 Mei 2019.

9Dato A. Aida dan Ariff Aziz

Untuk ke-empat kalinya, Dato A. Aida terpaksa mengakhiri perkahwinannya yang dibina kurang dari setahun. A. Aida mengumumkan perceraiannya dengan Ariff pada 25 April lalu menerusi sebuah sidang akhbar khas yang diadakan di Hotel Concorde.

Bertanya mengenai punca penceraian, dengan tenang A. Aida menjawab tiada jodoh dan enggan mengulas lanjut lebih mendalam.

IKLAN

8Sam Bunkface & Aida Azira

Selepas berkahwin selama hampir empat tahun, Sam mengesahkan bahawa kedua-dua mereka sudah bercerai secara sah pada Januari lalu.

Menurut Sam, keputusan itu dibuat kerana akui tiada lagi persefahaman antara kedua-dua mereka dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak. Sam dan Aida telah berkahwin pada April 2015 dan dikurniakan eorang anak lelaki, Maleeq yang kini berusia dua tahun.

7Radhi OAG & Nur Shahira Ayu

Berita mengejutkan itu telah disahkan oleh isterinya sendiri Nur Shahira Ayu yang mendakwa mereka sudah bercerai. Menurut isteri penyanyi itu yang mesra disapa sebagai Ayu berkata Radhi sudah melafazkan talak terhadapnya pada 25 Mac lalu.

Radhi dan Ayu mendirikan rumah tangga pada 14 April 2014 dan dikurniakan sepasang cahaya mata Nur Aisyah, 4, dan Muhammad, 3.

6Fizo Omar & Mawar Karim

Sentiasa kelihatan intim dan harmoni, tiada siapa yang menyangka Fizo Omar sah bercerai talak satu dengan Mawar Karim pada 10 Julai 2019 yang lalu. Malah keputusan mereka untuk berpisah membuat kan banyak pihak sedih.

Difahamkan, perceraian itu berpunca daripada masalah keluarga dan bukannya orang ketiga. Pasangan itu yang bernikah pada November 2013 dikurniakan cahaya mata bernama Wan Maryam berusia dua tahun.

5Betty Banafe & Bruce Dargus

Pada tahun ini juga, pelakon senior, Betty Banafe telah mengumumkan bahawa dia telah bercerai dengan suaminya, Bruce Dargus setelah 8 tahun mendirikan rumahtangga. Betty dan Bruce mendirikan rumah tangga pada 8 Disember 2012 dan dikurniakan sepasang cahaya mata iaitu Julia Claire Dargus dan Bruce Dean Dargus.

4 Zahid AF2 & Sarah Julifa Yusof 

Setelah berkahwin selama 6 tahun dengan Sarah Julifa Yusof, penyanyi dan penyampai radio Zahid AF2 memilih untuk menamatkan perkahwinannya pada 18 Julai lalu.

Menurut Zahid atau nama sebenarnya Ahmad Zahid Baharuddin, mereka sudah hampir setahun tidak tinggal sebumbung sebelum berpisah secara baik pada Julai yang lalu, tiga hari sebelum hari lahir bekas isterinya itu pada tanggal 21 Julai.

3Lufya Omar dan Dr Che Muhammad Hafiz

Jarang muncul di kaca TV, tiba-tiba penyanyi Lufya muncul dengan berita perceraiannya dengan Dr Che Muhammad Hafiz. Difahamkan suaminya mengungkap penceraian menerusi WhatsApp. Pasangan tersebut diijabkabulkan pada 26 November 2016 dan dikurniakan seorang cahaya mata, Laana Haura yang kini hampir memasuki usia dua tahun.

2Natasha Hudson & Noor Nashriq Sekarno

https://www.instagram.com/p/B4Uf8zbpwLf/

Setelah menerima perkhabaran mengenai rumah tangganya berantakan, Natasha Hudson mengesahkan dia dan Noor Nashriq Sekarnor bukan lagi suami isteri. Mereka sudahpun bercerai baru-baru ini namun tidak memaklumkan tarikh yang tepat. Menurut

Natasha atau nama sebenarnya Natasha Liana Hudson, 37 ini, segala yang berlaku adalah ketentuan Allah. Beliau sangat gembira dan tenang meneruskan kehidupan dengan baik setelah kembali solo.

Ini merupakan perkahwinan kali-4 Natasha pada Disember tahun lalu tetapi mereka tidak dikurniakan cahaya mata. Walaubagaimanapun, Natasha memiliki dua cahaya mata, Naeema Kalila dan Faatimah dari perkahwinan yang ke-3.

1Hunny Madu & Khairul Azhar Abdul Wahid

Penyanyi dan pengacara Hunny Madu menyatakan bahawa dia dan bekas suaminya telah sah menamatkan status rumah tangga mereka. Pengakuan ini dibuat menerusi muat naik sebuah video di laman Instagram miliknya mengenai status perkahwinannya.

Dia dan bekas suaminya, Khairul Azhar Abdul Wahid telah sah bercerai sejak Oktober tahun lalu, namun mereka berdua telah menandatangani dokumen penceraian pada Julai yang lalu.